Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Co je histaminová intolerance

Každý z nás už určitě slyšel slovní spojení histaminová intolerance, nebo zkráceně HIT. Ale co je histaminová intolerance? Jak se takové histaminová intolerance projevuje a jaké problémy způsobuje?
Toto vše a ještě mnohem více si vysvětlíme níže.

Hned na úvod bychom si měli ozřejmit, co histamin vlastně je a co všechno v našem těle ovlivňuje.
Je opravdu velmi důležité zaměřit pozornost na to, že histamin je látka, nezbytná pro život a přirozeně se tedy vyskytuje iv lidském těle. Ovlivňuje například kontrakci hladkých svalů, propustnost kapilár, funkci srdce, stimuluje žlázy a je extrémně důležitý pro funkci centrální nervové soustavy.

V menším, či větším množství je obsažen ve všech potravinách.

Co je histaminová intolerance a co ji způsobuje?

Histaminovou intoleranci můžeme laicky nazvat jako stav, kdy v těle vzniká nadbytek histaminu. Lidské tělo v zásadě histamin, přijatý potravou nepotřebuje. Pro jeho odbourávání proto máme enzym, zvaný diaminooxidáza (DAO), který je typicky přítomen v buňkách tenkého střeva, jater a v ledvinách.
Pokud nám tento enzym chybí, histamin se v těle hromadí a vzniká histaminová intolerance (HIT).

 

vzorec_pre_histamin


Příznaky histaminové intolerance

Příznaky jsou velmi pestré a často si je lidé spojují s alergiemi, chřipkou či otravou jídlem. Obvykle se příznaky objeví hned po jídle, ale mohou se stát i chronickými. Velmi často se stává, že si lidé jídlo a následné problémy nespojují.

Jedná se hlavně o
zažívací problémy – pocit tíhy po jídle, pocit špatného trávení, bolestivé nadýmání, křeče v žaludku a střevech, průjem
kožní problémy  - svědění, zarudnutí, ekzém, otoky
problémy s nervovou soustavou – nadbytek histaminu v mozku způsobu zúžení cév, což má za následek točení hlavy, silné migrény, nechutenství, únava, nespavost, úzkosti, neschopnost soustředit se a jiné

Mezi další projevy může patřit i kýchání, kašel, bolest v krku, nadbytečné pocení, rýma, kruhy pod očima, u žen bolestivá menstruace a mnohem jiného.

Jak vyplývá z výše uvedeného, diagnostika opravdu není jednoduchá a je nezbytná návštěva všeobecného lékaře, následně pak návštěva alergologa nebo gastroenterologa.

Diagnostika HIT

Při podezření na histaminovou intoleranci, je třeba v první řadě kontaktovat svého všeobecného lékaře, se kterým konzultujete další postup. Jelikož symptomy jsou opravdu velmi různorodé, pravděpodobně Vás bude čekat široká škála vyšetření (záleží samozřejmě na příznakech).
Na Slovensku se standardně HIT diagnostikuje pomocí krevního testu, kdy se vyšetřuje hladina a aktivita DAO enzimu.

Jaký je rozdíl mezi alergií a histaminovou intolerancí?

Rozdíl je velmi velký. To, že máte HIT, neznamená, že máte alergii.
Alergie, je totiž reakce imunitního systému na látky, které se vyskytují v našem prostředí. Histaminová intolerance však nemá s imunitním systémem nic společného, protože jde o poruchu střevního enzymu.

Život s histaminovou intolerancí

Při pozitivní diagnostice HIT, je třeba si osvojit pár pravidel a hlavně důkladně pozorovat signály svého těla.
Histaminici by měli při výběru potravin dbát hlavně na jejich čerstvost a vyhýbat se fermentovaným potravinám (kysané zelí), zrajícím potravinám (sýry, šunky), polotovarům i alkoholu.
Mezi typicky vysoce hystaminové potraviny patří například rajčata, jahody, citrusy, kakao...

V prvních týdnech odborníci doporučují tvz. nízko histaminovou dietu. Je k dispozici mnoho tabulek, které hovoří o tom, které potraviny jsou nízko nebo naopak vysoce hystaminové. Později je samozřejmě možné postupné přidávání dalších potravin. V současnosti již existuje i mnoho internetové inspirace, kde najdete také jednoduché recepty, které Vám otevřou dveře do života s histaminovou intolerancí.

Suplementace a histaminová intolerance

Každý, kdo trpí histaminovou intolerancí, by měl dávat pozor na to, zda jsou doplňky výživy, které suplementuje, vhodné i pro jeho diagnózu.
My jsme i na základě Vašich žádostí přeformulovali složení našeho MICROBIOME THERAPY tak, aby bylo vhodné i pro lidi trpící HIT.

Toto obnovené složení nyní obsahuje až 14 cílených probiotických kmenů, včetně prebiotik. Právě tyto probiotické kmeny mimo jiné podporují trávení, obnovují žaludeční sliznici či zlepšují poruchy střevní mikroflóry.

organic_oasis_lab_microbiome_therapy


V současnosti je stále velmi malé množství diagnostikovaných pacientů a někteří na to dokonce nepřijdou vůbec. Pokud Vás trápí některé z příznaků, nebo jste se v článku našli, určitě navštivte svého lékaře. Ta zlepšená kvalita života za to přece stojí.

Zdroje:

https://zona.fmed.uniba.sk/uploads/media/Histaminova_intolerancia.pdf

https://www.histaminintoleranz.ch

https://aspoonofhistamine.com

https://hitjezdravozit.sk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069563/