Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Co je parfém a co přináší do parfémového průmyslu aromaterapie?

Vůně...  Jedno z mála umění, které dokáže probouzet emoce a zároveň nám dovoluje zahalit se do těch nejrozmanitějších tónů, díky kterým umíme vyjádřit naši osobnost a náladu.

Pojďte se spolu s námi ponořit do fascinujícího světa parfémů, které těší nejen smysly, ale i duši. Podíváme se na definici parfému, vysvětlíme si rozdíl mezi parfémem a toaletní vodou a v závěru zjistíme, proč se v současnosti výroba parfémů propojuje s aromaterapií.

Blog_Parfumy_A_Aromaterapia_2

 

Co je to parfém a jaké typy známe

Ve zkratce řečeno, parfém je směs vonných látek, rozpouštědel a fixátorů, které se mícháním a zráním vyvíjejí a následně aplikují na pokožku s cílem vytvořit příjemnou vůni. Vůně, jak je známe dnes, se objevily v Evropě zhruba v 19. století.

Existuje několik typů parfémů, které se liší podle koncentrace aromatických látek:
*
Parfum (Extrait de Parfum) - obsahuje nejvyšší koncentraci aromatických látek, obvykle se pohybuje od 15% do 40%. Tyto parfémy jsou velmi intenzivní a trvácní.
* Eau de Parfum (EDP) - má nižší koncentraci aromatických látek, běžně od 10% do 20%. I přes nižší koncentraci je stále poměrně trvácní.
* Eau de Toilette (EDT)- obsahuje méně aromatických látek, obvykle od 5% do 15%. Je méně intenzivní, ale stále poskytuje příjemnou vůni.
* Eau de Cologne (EDC)- má nejnižší koncentraci aromatických látek, obvykle méně než 5%. Je lehký a osvěžující, často se používá jako toaletní voda.

Parfémy mohou zahrnovat éterické oleje, aromatické sloučeniny, alkohol či vodu. Existuje nekonečné množství kombinací různých vonných složek, díky čemuž každý parfém získává unikátní vůni. Při výběru správného parfému je třeba vždy myslet na to, že každý z nás je jedinečný a vůně, která na vaší kamarádce voní dokonale, na vás vonět vůbec nemusí. Je proto důležité, přistupovat k výběru opravdu citlivě.


Jak vybrat ten správný parfém pro sebe?

U parfémů se často hovoří o „tónech“ jako o různých vrstvách vůní, které jsou vnímány v různých fázích vývoje vůně na pokožce. Tito tóny jsou rozděleny do tří hlavních skupin: hlava, srdce a základ. Každý tón má své charakteristické vlastnosti a reprezentuje jiný aspekt vůně.

HLAVA (vrchní tón)
Po aplikaci na kůži, se rozvoní jako první. Často jde o lehké, těkavé, citrusové, ovocné nebo květinové vůně. Obvykle svrchní tón cítíme prvních 15-30minut.

SRDCE (střední tón)
Vyvíjí se po hlavě a danému parfému udává charakter. Tvoří ho látky se středně silnou intenzitou, jako těžší květinové či bylinné složky. Rozvíjí se 10 až 15 minut a vydrží vonět 3-4 hodiny.

ZÁKLAD (spodní tón)
Patří sem tóny, které jsou nejméně těkavé a proto je cítit nejdéle, i když už vůně z hlavy a srdce vymizí. V základu vůně se nejčastěji objevují dřevité a orientální složky jako pryskyřice, pižmo, vanilka, santalové nebo cedrové dřevo. Na kůži vydrží několik hodin a někdy i celý den.

Nezapomeňte, že vůně se v průběhu času mění vyvíjí z jedné fáze do druhé. Abyste získali úplný obraz vůně, je ideální testovat parfém na pokožce a pozorovat, jak se mění.


Jak vzniká parfém

Celý parfémový svět, jakož i jejich výroba je ve skutečnosti jedna velká alchymie. Proces výroby parfému je komplexní a zahrnuje několik kroků,  včetně sbírání materiálů, extrakce vůní a míchání složek.

* výběr složek - výběr z rostlinných složek (květy, listy, koření, semena a kořeny různých rostlin), živočišné složky (některé parfémy obsahují i složky živočišného původu např. pižmo, extrakty z mořských živočichů), syntetické složky (synteticky vytvořené aromatické látky)
* extrakce vůní - používají se dva způsoby. Prvním je destilace a jde o tradiční způsob výroby, kdy se k oddělení aromatických látek, od rostlinných složek, využívá pára. Druhým způsobem je extrakce rozpouštědel. Zde se složky rozpouštějí ve speciálních rozpouštědlech a následně se získávají extrakty.
* separace a rafinace - Aromatické látky získané extrakcí se mohou oddělit od nečistot a dalších složek pomocí různých technik, jako je destilace, frakcionální destilace nebo filtrace.
* míchání a komponování - V této fázi se mixují různé extrakty a složky podle kompozice, které chceme dosáhnout.
* ředění - VVýsledná směs se ředí podle požadované koncentrace parfému. Zde se určuje, zda se jedná o Parfém, Eau de Parfém, Eau de Toilette ...
* úprava - K vyvážení a vylepšení konečné vůně se mohou přidat další složky.
* testování a balení - Výsledný parfém se testuje, po schválení se plní do flakonů a distribuuje.

Celý tento proces zajistí, že každý jeden parfém má svou jedinečnou vůni a charakter.


Účinky aromaterapie v parfémech

V současnosti, se syntetické parfémy zaměřují jen na to, zda a jak daná vůně voní a úplně se zapomíná na to, co všechno vůně vlastně dokáže. Proto se stále více značek vrací zpět k výrobě tradičních parfémů z přírodních složek, které dokáží působit i na emoční úrovni.
Mluvíme tedy o přírodních parfémech, které využívají prvky aromaterapie.

Aromaterapie v parfémech, spočívá v používání vůní, s cílem ovlivnit náš emocionální a psychický stav. Jde tedy o využití přírodních aromatických látek k podpoře psychického prožívání, prostřednictvím smyslového vnímání vůně.

Některé aromatické látky jsou považovány za stimulující, uklidňující, povzbuzující nebo relaxační. Při vytváření takových parfémů, jsou látky kombinovány s cílem dosáhnout konkrétního účinku.
Prvky aromaterapie využívá i česká značka YAGE, která přichází s novou kolekcí přírodních parfémů. Jde o tzv. funkční parfémy, které pomáhají propojovat well-being, se světem parfémů, díky čemuž se dokážeme snáze spojovat sami se sebou a pracovat se svými emocemi.

Blog_Parfumy_A_Aromaterapia_3

 

Každý z parfémů od YAGE, je specifický a každý navozuje jiné pocity.
ELYSIUM
je stabilizační a zklidňující parfém, který se snaží potlačovat stresové faktory. Je vyroben na bázi fermentovaného alkoholu, což zajišťuje, že se na pokožce udrží skutečně dlouho.
FORBIDDEN ORRIS podporuje ženskost, hravost a kreativitu. I jeho vůně je velmi hravá a je zajímavé pozorovat, jak krásně spolu jednotlivé složky ladí.
HOLLY LEATHER je unisex vůně, která je velmi specifická. Je skvělá na uzemnění a ukotvení se ve svém středu.

Všechny parfémy mají vliv na psychickou pohodu a pomáhají probouzet naše emoce. Při každém přivonění, se tak dokážete snadno naladit a nacítit přímo na sebe. 

Jak zmiňujeme výše, téma parfémů je skutečná alchymie a neřekli jsme ani zlomek toho, co nabízí. Velice nás ale těší, že i my můžeme mít v nabídce tak skvělé vůně, jako jsou právě ty od YAGE.


Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7865210/

https://www.indiaaromaoils.com/perfumes-aromatherapy.html

https://sedonaaromatics.com/the-differences-and-similarities-between-aromatherapy-perfume/