Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Co nám říká pot o našem zdraví?

Všichni se potíme. Všichni bychom se měli potit. Je to důležitá regulační funkce organismu a je to nezbytný proces. Tvorbou potu tělo reaguje na teplo, fyzickou, ale také duševní námahu a přirozeně se ochlazuje. A přestože je to pro naše tělo maximálně přirozené, pořád to nějakým způsobem řešíme. Pocení je součástí našeho života, proto je jen třeba jej správně podchytit. Co je za touto chemií a proč tomu tak je?

 

Něco víc o potu …

Pot je produkován žlázami v hlubší vrstvě kůže, dermis. Potní žlázy se vyskytují po celém těle, ale nejsou rozmístěny rovnoměrně. Nejpočetnější jsou na čele, v podpaží, na dlaních a chodidlech. Pot se skládá na 99% z vody, ale obsahuje také 1% minerálů, zejména soli, proto je slaný. Dospělý člověk běžně vypotí asi 1,5 litru potu. Lidské tělo má však úžasnou schopnost přizpůsobit se a v extrémních vedrech je schopno vypotit i 20krát více. Jeho hlavní funkcí je regulace tělesné teploty. Když se voda v potu vypařuje, povrch pokožky se ochlazuje. Potní žlázy se mezi pohlavími liší. Zjistilo se, že ženy mají běžně více potních žláz než muži, ale potní žlázy mužů celkově produkují více potu. Některé studie naznačují, že to může být způsobeno hmotností.

Pot je však jako otisk prstu – je jedinečný. Jeho složení je kombinací sloučenin, které jsou jedinečné pro každého člověka. Jsou to bakterie na kůži nebo reakce s chemikáliemi na kůži, které ve skutečnosti vytvářejí zápach nebo barvu, kterou si můžete spojovat s potem.

 

Kdy je třeba problém řešit??

Normální, zdravé pocení může být způsobeno vysokou tělesnou teplotou, cvičením, emocionálním stresem, konzumací horkých nebo pálivých jídel či horečkou. Tedy představuje běžné aktivity, které jsou každodenní součástí.

Nadměrné pocení (hyperhidróza) se týká alespoň 3% populace a dokáže negativně zasáhnout do kvality života, a tak nás dostat i do nepříjemné situace. Nazývá se také idiopatické, protože nelze zcela najít konkrétní příčinu. Může se vyvinout v dětství nebo později v životě a může postihnout kteroukoli část těla. Nejčastěji jsou ale postiženy dlaně, chodidla nebo podpaží. K nadměrnému pocení může dojít také v chladném počasí, horší je to však v teplém počasí a při emočním stresu člověka. Výzkumy ukazují, že nadměrné pocení je spojeno s vyšší mírou duševních poruch. Další známé příčiny zahrnují obezitu, hormonální změny spojené s menopauzou (návaly horka), infekce, malárii, hyperaktivní štítnou žlázu, cukrovku nebo určité léky.

Snížené pocení (hypohidróza) je stav, kdy dojde k částečné ztrátě pocení nebo anhidróza, kdy dojde k úplnému zastavení pocení. Může k tomu dojít hned z několika důvodů: některé kožní choroby, popáleniny kůže, které poškozují potní žlázy, nedostatečná činnost štítné žlázy, dehydratace, dlouhodobé nadměrné teplo nebo cvičení během horkého počasí. Nedostatek pocení způsobuje problémy s regulací teploty a vede k prudkému zvýšení tělesné teploty během horkého počasí. V určitých případech to může být i život ohrožující.

co-nam-hovori-pot-o-nasom-zdravi-2

 

Jak mít pocení pod kontrolou? 

  1. Dbejte na hydrataci - pití dostatečného množství tekutin a konzumace potravin s vysokým obsahem vody (např. červený meloun) pomůže udržet vaše tělo v pohodě, což následně zabrání nadměrnému pocení.
  2. Potraviny, potraviny, potraviny - některé běžné potraviny a výživové složky, které mohou zvýšit hladinu potu, zahrnují kořeněná jídla, alkoholické nápoje a kofein. Kromě toho potraviny s vysokým obsahem sodíku a tuku způsobují zvýšení tělesné teploty. Na druhé straně jsou určité druhy potravin, které pomáhají předcházet nadměrnému pocení nebo jej snižovat. Potraviny, které jsou nenáročné na trávicí systém, jsou jedny z nejlepších potravin, které pomáhají zastavit pocení. Mandle, banány, ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody jsou jen některé příklady, na kterých si pochutnáte.
  3. Stop kouření - nikotin nacházející se v cigaretách a jiných tabákových výrobcích ovlivňuje tělo podobným způsobem jako kofein. Reakce těla na obě látky zahrnuje zvýšení tělesné teploty, zrychlení srdečního tepu a zvýšenou funkci potních žláz.
  4. Po sprše nespěchejte - pokud jste si všimli, že se po sprše začínáte potit, zvláště pokud jste si dali horkou sprchu nebo vešli do teplé místnosti, jednoduché čekání pár minut, než se vaše tělo ochladí po sprše, může hrát obrovskou roli v tomto problému. 
  5. Holení - chloupky zadržují vlhkost a tělesný pach, takže chloupky v podpaží mohou způsobovat extra pocení.
  6. Noste prodyšné oblečení - nošení lehkého nebo prodyšného oblečení může být skvělou „léčbou“ potu, a to například v podpaží. Lehčí oblečení umožňuje pokožce přijít do kontaktu s větším množstvím kyslíku, což pomáhá ochlazovat pokožku.
  7. Ten správný deodorant! 

 salt-and-stone

Salt and Stone

Deodorant je naší každodenní součástí, a proto je jeho výběr nesmírně důležitý. Naším favoritem je jednoznačně značka Salt & Stone, která pochází ze sluneční Kalifornie. Salt and stone nabízí extra silné přírodní deodoranty vytvořené pro 24hodinovou ochranu. Obsahují například výtažky z mořských řas, probiotika, či kyselinu hyaluronovou, která pokožku hydratuje, zatímco probiotika pomáhají neutralizovat zápach. Aktivní složky z moře a hor představují směs ingrediencí bohatých na antioxidanty a živiny vytvořené k ochraně, podpoře a regeneraci. Jsou vyrobeny bez hliníku, alkoholu, parabenů, GMO surovin, ftalátů, pesticidů či umělých vůní, což je pro zachování zdravé pokožky a těla nezbytné.

Navíc Salt & Stone klade důraz na ohleduplnost k životnímu prostředí. Všechny výrobky jsou vyrobeny z obnovitelných zdrojů, obaly jsou recyklovatelné a vyrobeny z biodegradovatelných materiálů a suroviny jsou pěstovány etickým a udržitelným způsobem.

Ptáte se jak na to? Jednoduchá aplikace zajistí i to, že se deodorant nepřenese na oblečení. Deodorant je opravdu ideální používat i před spaním. Silný, ale zároveň jemný přírodní deodorant bez sody je vhodný pro všechny druhy pokožky i pro lidi s citlivou pokožkou.

Je důležité si uvědomit, jak významné a důležité je pocení. Tělo má celý proces pocení pod kontrolou, ačkoli se to tak někdy nemusí zdát. Pocení je naprosto normální, protože se vaše tělo ochlazuje. Kromě toho, že pot reguluje teplotu našeho těla a v případě potřeby nás ochlazuje, poskytuje řadu dalších výhod, které pomáhají udržovat pohodu našeho těla. Reguluje růst bakterií na kůži, a dokonce pomáhá bojovat proti některým infekcím. Pokud vás ale trápí nadměrné pocení a zápach, nejlepším způsobem bude změna či úprava celkového životního stylu či vyhledání odborné pomoci.

 

Pokud vás zajímá téma životního stylu a „well-beingu“, zveme vás přečíst si tento článek.

 

Zdroje:

https://www.hyperhidrosiscumc.com/13-fun-facts-about-sweat/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/sweat

https://www.highgatehospital.co.uk/blog/excessive-sweating-what-you-need-to-know/