Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Folikulární fáze ženského cyklu

Není tajemstvím, že mnoho žen zná pouze jednu nebo dvě fáze svého cyklu – obvykle menstruační a premenstruační fázi. Menstruace je zřejmá, protože tehdy krvácíme a premenstruační fáze má tendenci přijít s mnoha negativními symptomy, které (nesprávně) tvoří naše chápání PMS – jako jsou změny nálad, chutě, nadýmání či akné. 

V rámci menstruačního cyklu existují 4 fáze, které jsou stejně důležité. Během těchto fází se hladiny hormonů mění a vzájemně ovlivňují, aby uvolnily vajíčko, připravily dělohu na těhotenství a nakonec se připravily na nový menstruační cyklus. Každá fáze má jiné hladiny hormonů. Některé vrcholí a jiné jsou na nižší úrovni. Každá fáze s sebou nese jiný energetický vzor, který závisí na kolísání hormonů. Během každé fáze má tělo různé potřeby. „Existují obrovské rozdíly v tom, jak dívky a ženy přemýšlejí o menstruaci a co definují jako zdravé a normální,“ říká Dr. Geri Hewitt, profesorka porodnictví a gynekologie na Ohio State University, která se zaměřuje na osobní přístup pacientů a nikoli obecnou příručku. A jelikož je vnímání menstruace tak různorodé, informací o správném fungování nikdy není dost.

My se budeme zvlášť věnovat všem 4 fázím dopodrobna, abyste co nejlépe využili své hormony… a svůj život. Když si uvědomíte menstruační cyklus, všimnete si, že se během celého cyklu cítíte jinak.

 

Co se děje s našimi hormony? 

Narodíme se asi s milionem vajíček. Tento počet se s přibývajícím věkem snižuje. Jakmile začneme menstruovat, tělo začne proces zrání těchto vajíček. Během našeho života zcela dospěje jen pár vyvolených a během folikulární fáze menstruačního cyklu se začne vyvíjet přibližně 11 až 20 vajíček, ale pouze jedno úplně dozraje. V této fázi se výstelka dělohy zahušťuje v rámci přípravy na těhotenství.

Folikulární fáze, kterou můžeme označit jako roční období JAR (přesně tak se naše tělo chová), začíná první den po ukončení menstruačního krvácení. Je to první den vašeho cyklu. Délka folikulární fáze se může lišit, protože ovulace může být zpožděna o několik dní, týdnů nebo měsíců, a to kvůli neschopnosti těla správně provést tuto důležitou roli. Ve zdravém cyklu by folikulární fáze měla trvat 7-10 dní. Na začátku této fáze jsou hladiny hormonů nejnižší, ale začínají se postupně zvyšovat s blížící se ovulací.

Hlavním cílem folikulární fáze je příprava vajíčka na ovulaci. Fáze je charakteristická zvýšenou produkcí estrogenu a LH (luteinzačního hormonu). Stejně tak dochází ke stoupání hladin FSH (folikulystimulačnímu hormonu). Během této fáze se obnovuje děložní sliznice - její nejsvrchnější část. Ve folikulární fázi se také zvyšuje estrogen. Vyšší hladiny estrogenu následně vedou k ovulaci. Estrogen je na vrcholu, aby připravil dělohu na potenciálně oplodněné vajíčko. V jednoduchosti, estrogen se musí zvýšit, aby bylo vaše tělo připraveno na dítě.

Ve folikulární fázi vašeho cyklu by měla být vaše bazální tělesná teplota přibližně 36 °C.

 

Jak by měla vypadat naše strava?  

Výživa je jedním z nejdůležitějších způsobů, jak poskytnout vašemu tělu podporu během různých fází cyklu. Mezi jídlem a hormony existuje velmi úzké spojení – příliš mnoho nesprávných potravin narušuje hormony, což způsobí, že neovulujeme, nebo tělo kvůli nespravné životosprávě nevytváří dostatek hormonů..

Ve folikulární fázi rychlost metabolismu a klidové hladiny kortizolu klesají. Jelikož menstruace je zánětlivý proces, pestrá škála vitamínů, fytochemikálií a minerálů podpoří imunitní systém a kompenzuje nadměrnou zánětlivou signalizaci či ztrátu železa. Jelikož hladiny estrogenu zůstávají poměrně nízké, citlivost na inzulín je vysoká. Proto je prospěšné zahrnout do zdravé a vyvážené stravy například košťálovou zeleninu, která obzvláště podporuje detoxikaci tím, že udržuje optimální hladinu estrogenu a zbavuje se jeho přebytku. Dbejte na potraviny, které jsou zdrojem vitamínu E a B, komplexní sacharidy a nebojte se ani protizánětlivých koření. V krátkosti, pro dosažení příznivého stavu ve folikulární fázi byste měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem sacharidů a potraviny, které podporují detoxikaci jater.

Zelenina - brokolice, růžičková kapusta, mrkev, hrášek, cuketa, reveň, pastinák, brambory

Ovoce - avokádo, citrusy (pomeranče, citrony, limetka, kiwi), třešně, švestky 

Tuky - para ořechy, kešu ořechy, dýňová semínka, lněná semínka, ořechová másla, rostlinné oleje (olivový olej, avokádový olej) 

Bílkoviny - čočka, fazole, vejce, pstruh, měkkýši, drůbež

Obiloviny - oves, ječmen, žito, pšenice

Ostatní potraviny - naklíčené a fermentované potraviny s vysokým obsahem probiotik (kimchi, kysané zelí, olivy), zázvor, kurkuma, skořice 

 

Doplňky stravy 

Během folikulární fáze dochází k výkyvům některých minerálů a hladiny hořčíku jsou nejnižší. Vlaknina je obzvláště důležitá pro zdraví žen. Spojuje se se zdravým trávením, ale vysoký příjem vlákniny může snížit i hladinu estrogenu v těle. Nízká hladina vitamínu D je také spojována s folikulární fází.

Vitamín D a C 

Vitamin B / B-komplex - Pomáhá podporovat produkci energie.

Omega-3 mastné kyseliny

Probiotika - V tomto stadiu je velmi důležité zdraví trávicího traktu, aby se podpořila produkce hormonů. Doporučují se tedy potraviny bohaté na probiotika (fermentované potraviny, jako je kimchi, jogurt a kombucha). Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak můžete podpořit zdravé trávení a produkci potřebných hormonů, je užívání probiotik. MICROBIOME THERAPY, který naleznete zde, obsahuje až 14 cílených živých probiotických kmenů na podporu trávení i imunity. Navíc jsou vyrobeny patentovanou technologií VPRO, která chrání probiotika před vnějšími vlivy jako jsou kyslík, voda, žaludeční kyseliny a enzymy, což je zárukou, že se probiotika dostanou v neporušené formě až do střev a splní svůj úkol.

WELLECO THE SUPER ELIXIR - Jako výborný doplněk, nejen během folikulární fáze, doporučujeme Welleco The Super Elixir, který pomáhá odkysličovat organismus, podporuje imunitní systém, který je po menstruaci oslaben, pozitivně působí na hormonální změny či podporuje činnost jater. Je přírodním zdrojem omega-3, vitamínů a minerálů, ale současně obsahuje i směs prebiotik, probiotik, enzymů a čínských bylin podporujících správné fungování trávicího systému. S příchutí zázvoru svému tělu zabezpečíte silný protizánětlivý a antioxidační účinek.

 

Cvičení a pohyb

Během folikulární fáze je fyzická energie na vrcholu. Fyzická síla je vyšší a máte i větší sebedůvěru. Máte větší výdrž, cítíte se méně unavené, můžete tedy trénovat bez větší únavy či bez problémů zdolávat dlouhé túry. Můžete se vybít například i při kardiu, boxu či běhu. Jste také schopnější zvedat těžké váhy. A možná už déle chcete zkusit nový druh cvičení… směle do toho! Cokoli, co je náročné pro vaše tělo a mozek, je vítáno. Studie dokazují, že během folikulární fáze, kdy je dominantním hormonem estrogen, má tělo větší schopnost budovat svaly. Kvůli zvýšené citlivosti na inzulín a toleranci bolesti se to považuje za nejlepší dobu k maximalizaci úsilí při silovém tréninku nebo provádění vysoce intenzivních intervalových tréninků.

folikularna-faza-zenskeho-cyklu-3

Zdroj: freepik.com

Práce a spoločenský život 

Uvnitř těla je to začátek tvůrčího procesu – ať už je to potenciální vytvoření nového života (ačkoli energie je stejná, ať už v tomto období plánujete těhotenství, nebo se mu vyhýbáte). V pracovním životě je to zejména o nových nápadech, inspiraci, plánování projektu a vašem celém vynoření se na novou cestu. Nevadí vám socializace ani různé extra aktivity. Je to zároveň čas říci ano všem pozváním, novým zážitkům a věci mimo vaši běžnou komfortní zónu. Během tohoto období je velmi nápomocné, pokud si zmapujete, čeho chcete dosáhnout v následujících dnech či týdnech. Stanovte si své záměry, cíle a touhy. Tak trochu plánujte.

folikularna-faza-zenskeho-cyklu-2Zdroj: freepik.com

 

Menstruační cykly mají obecný vzorec, ale délka a trvání cyklu se mohou lišit. Nicole Negron, odbornice na funkční výživu a zdraví žen, která se mimo jiné věnuje i zdraví mozku, říká: „Když ženy pochopí své měsíční hormonální změny, mohou se vyhnout tomu, aby se staly oběťmi svých hormonů a začít maximalizovat svoji hormonální sílu.”

Jakmile si uvědomíte podstatu menstruačního cyklu, rozhodnete se se svým tělem pracovat a ne jít proti němu. Nejprve je třeba si uvědomit, jak se během každé fáze cítíte – poznejte to, milujte to, přijměte to jako součást svého života. Dejte si povolení dělat věci, které jsou pro vás v této fázi nejpřirozenější. Udělat tento krok znamená zbavit se stresu, náladovosti, únavy a frustrace – a vede to přímo k tomu, abyste se každý den cítili víc sama sebou.

 

Zdroje:

https://floliving.com/blog/living-in-your-flo-folllicular-phase 

https://elara.care/hormones/follicular-phase/ 

https://www.verywellfit.com/what-to-eat-during-your-follicular-phase-5216923 

https://www.healthline.com/health/womens-health/guide-to-cycle-syncing-how-to-start#who-benefits