Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Ovulační fáze ženského cyklu

Ovulační fáze nastává přibližně na 10.-14. den po skončení menstruace a trvá 2-4 dny. Je velmi důležité si uvědomit, že jde o „průměr“, jelikož každá žena je individuální s vlastní délkou cyklu a tato délka cyklu se může měnit z měsíce na měsíc, v závislosti na životním stylu, stresu, cestování a dalších faktorech.

Pro tělo je to období LETA. Co to znamená? Tělo prožívá nadšení a otevřenost, jsme plné energie. Přesně jako v létě. Ale máte i vy někdy pocit, že léto je nejkratší a nejrychlejší sezóna?

Ovulace je fáze menstruačního cyklu, kdy se z vaječníku uvolní zralé vajíčko, které putuje do vejcovodu, kde může být potenciálně oplodněno spermiemi. Velice jednoduše, zhruba jednou za měsíc, uprostřed ženského menstruačního cyklu, dozrává folikul a uvolní vajíčko. Hormony v těle spouštějí uvolnění vajíčka a připravují dělohu na možné těhotenství = nový život. Pokud se vajíčko neoplodní, během menstruace se rozpadne a vyloučí z těla. V každém cyklu dozrává mnoho vajíček, ale pouze jedno (občas dvě) dosáhne bodu, kdy se uvolní z vaječníku.

Poté, co folikul uvolní vajíčko, změní se na žluté tělísko. Tato struktura uvolňuje hormony, většinou progesteron a některé estrogeny. Progesteron zároveň způsobuje zvýšení bazální teploty, které trvá až do další menstruace. Nárůst teploty je přímým důsledkem ovulace, a je tedy spolehlivým potvrzením, že ovulace proběhla.

 ovulačná-fáza-blog-compressed

Co se děje s našimi hormony? 

Na scénu přicházejí estrogenové vlny a luteinizační hormon (LH), aby vyvolaly uvolnění vajíčka. Hladina estrogenu a testosteronu tedy dosahuje vrcholu. Vajíčko se uvolňuje z folikuly do vejcovodu a máte největší pravděpodobnost otěhotnět. Děložní sliznice se stává hrubší. Tento prudký nárůst hormonů může ženám zvýšit tvorbu hormonálního akné nebo pocity nervozity a úzkosti. Pokud máte i problémy s rozkladem estrogenu v játrech a střevech, můžete pociťovat bolest vaječníků nebo zmiňované akné. Estrogenová dominance je totiž stav, při kterém jsou hladiny estrogenu vysoké v poměru k množství progesteronu v těle, což představuje jeden z nejběžnějších stavů u žen s hormonální nerovnováhou a menstruačními problémy.


Jak by měla vypadat naše strava?  

Během ovulace je nutná především hydratace. Konzumace potravin jako je například křížova zelenina, pomáhá z těla vyplavit přebytečný estrogen, resp. předchází jeho hromadění ve střevech. Během tohoto období je také důležité upřednostňovat vlákninu z obilovin. Potraviny, které podporují produkci glutationu, zároveň podporují správnou funkci vaječníků a tvorbu co nejzdravějšího vajíčka pro popřípadě oplodnění. Celkově vsaďte na lehčí, klidně i syrové potraviny, jelikož v této fázi nebýváme až tak hladové a zvládneme i méně kalorií. Tělo se orientuje totiž na misi množení a ne hladu. Podle Cory Ruth, registrované dietoložky a odbornice na zdraví žen, která se specializuje také na onemocnění jako PCOS či endometrióza, jsou to všechno skvělé možnosti, které pomohou zlepšit kvalitu našich vajíček a pomohou při silné a zdravé ovulaci. 

Zelenina - listová zelenina, křížová zelenina (brokolice, květák), růžičková kapusta, červená paprika, špenát, rajčata, jarní cibulka, pažitka, chřest

Ovoce - fíky, jahody, maliny, meruňky, meloun

Tuky - dýňová semínka, lněná semínka, mandle, pekany, pistácie

Bílkoviny - červená čočka, losos, vejce, tuňák, krevety, jehněčí maso

Obiloviny - quinoa, amaranth

Ostatní potraviny - kurkuma, hořká čokoláda, maca, kimchi, nakládaná zelenina, kysané zelí

 

Doplňky stravy 

Jelikož se naše hormony mění v každé fázi, má smysl změnit i způsob, jakým se zaměřujeme na určité doplňky.

B-komplex (obzvláště B6) - Dělá zázraky pro celou řadu menstruačních problémů a snižuje riziko symptonů PMS.

Probiotika - Dobré bakterie jsou nezbytné pro trávení a celkové zdraví. Posledních několik desetiletí výzkumy naznačují, že mikroby, ženské i mužské, jsou důležitými aktéry při plodnosti. Ženský pohlavní trakt, vagina, obsahuje svůj vlastní mikrobiom, přičemž tvoří přibližně 9% z celkového množství bakterií v ženském těle. Střevní a vaginální mikroflóra možná nejsou první věci, na které myslíme, když uvažujeme o neplodnosti, ale užitečné bakterie žijící v gastrointestinálním traktu jsou zodpovědné za mnohé základní metabolické procesy, jako jsou správné trávení, biologická dostupnost mnoha druhů vitamínů či regulace imunitního systému. Všechny tyto klíčové funkce mají přímý vliv na plodnost člověka, například čím lepší je naše trávení potravy a vstřebávání vitamínů a minerálů, tím lépe je tělo vybaveno k pohánění všech chemických reakcí, které jsou nezbytné k vyrovnání hormonů. Hormonální regulace je klíčem, když se snažíme otěhotnět. Ve skutečnosti existuje mnoho klinických studií, které ukazují, že suplementace probiotik může být velmi účinná při snižování systémového zánětu.

Nejlepší volbou může být užívání kvalitního přípravku na zdraví střev na podporu flóry žijící v gastrointestinálním traktu. Náš MICROBIOME THERAPY obsahuje 14 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik a fermentovaného prášku z 36 druhů ovoce a zeleniny (jako je meloun, jahody, maliny, hrušky, brokolice či chřest) na podporu trávení a imunity. Regulují rovnováhu střevní flóry, snižují střevní zánět, chrání před oxidačním poškozením, ale dokážou toho mnohem více. Obsahují také zmíněnou potřebnou prebiotickou vlakninu, která je vhodná pro vstřebávání minerálů.

Vitamin C - Antioxidanty a antioxidační živiny jsou důležité pro ochranu před oxidačním stresem. Vitamin C navíc podporuje zdravý menstruační cyklus.

Selen - Podporuje funkci vaječníků a vytváří zdravé prostředí pro uhnízdění embrya. Chrání před poškozením volnými radikály a záněty. Chrání štítnou žlázu před toxickými těžkými kovy a stresem, jelikož zdravá funkce štítné žlázy je rozhodující pro zdravou menstruaci.

Liposomální glutathion - Pomoc při vylučování přebytečného estrogenu.

 organic-oasis-probiotiká-compressed

Cvičení a pohyb

Během ovulační fáze je testosteron vysoký, což znamená, že máte více energie plně cvičit. Máte potřebnou fyzickou sílu, proto tělo vyžaduje intenzivnější pohyb či zátěž. Klidně to může být silový trénink, trénink s vlastní váhou, intenzivní cardio, hiit či náročná túra. Nezapomínejte, je to fáze, kdy budujete svaly.

 

Práce a spoločenský život 

Přestože je to nejkratší fáze, je to část cyklu, kdy jsou hormony na nejvyšší úrovni. Estrogen a testosteron se během této fáze zvyšují na maximum, čímž zvyšují energii. V letní sezóně jsou přece dny delší a plné aktivit. Hormonové posuny během této ovulační fáze aktivují verbální a sociální oblasti mozku. Můžete se proto cítit nejvíce společensky a komunikativně, je to také dobrá doba na plánování rozhovorů či využití své tvůrčí síly. Cítíme se sebejistě, a to chceme světu ukázat.

Dosažení optimálního hormonálního zdraví a zmírnění problémů s cyklem vyžaduje skutečně mnohostranný přístup. Ovulační fáze přináší možnost otěhotnět spolu s obrovskou energií a otevřeností. Ať už se snažíte otěhotnět nebo ne, pochopení jedinečného cyklu vašeho těla je nezbytné k tomu, abyste uctili své tělo a využili svoji vnitřní moudrost. 

To, že zažijete nával energie, ale neznamená, že nepotřebujete i odpočinek. Věnujte pozornost signálům svého těla, když se rozhodujete, která jídla, pohyby a interakce vás podpoří. Dejte si prostor, abyste si všimli, co vaše tělo v daný den potřebuje, a důvěřujte tomu, co říká. 

 

 

Zdroje:

https://floliving.com/blog/ovulatory-phase 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9893107/