Podzim v kuchyni podle TČM - zásady, vhodné potraviny a příprava na zimu

 

Podzim je časem zpomalení a zvracení se zpět do svého nitra. Po dynamickém létě se příroda začíná připravovat na podzim, dny se zkracují a ochlazují. V tradiční čínské medicíně je toto období spojeno s prvkem kovu, který přináší energii čistoty, uspořádání a schopnosti uvolnit to, co už nepotřebujeme.

Na úrovni těla se k podzimu váží plíce a tlusté střevo, orgány zodpovědné nejen za dýchání a vylučování, ale také za imunitu a schopnost pouštět věci, které již neslouží. Převládajícím klimatickým faktorem je suchost, která se může projevit jako suchá pokožka, podrážděné hrdlo či dráždivý kašel.

Správně zvolená strava nám v tomto období pomáhá zvlhčit tělo, posílit energii plic a podpořit obrannou Qi, abychom do zimy vstupovali silní a v rovnováze.

Podzim podle tradiční čínské medicíny

Jak už píšeme výše, podle tradiční čínské medicíny se podzim spojuje s prvkem kovu a s energií, která směřuje dovnitř a dolů. Je to období bilancování. Příroda se připravuje na zimu, rostlinný svět pouští listy a plody, aby se mohl soustředit na svoji podstatu. Stejný proces probíhá iv nás, přirozeně cítíme potřebu zpomalit, přehodnotit a uvolnit to, co už nepotřebujeme.

Orgány patřícími k podzimu jsou plíce a tlusté střevo. Plíce řídí dýchání a přijímání nové energie zvenčí, tlusté střevo se stará o předání toho, co už pro tělo není potřeba. Pokud jsou tyto orgány v rovnováze, cítíme jasnost mysli, lehkost a silnou imunitu. Pokud jsou oslabené, může se projevit časté nachlazení, suchý kašel, problémy s pokožkou nebo zácpa.

Emocí spojenou s podzimem je smutek. Ten nám připomíná, že některé věci je třeba pustit, abychom uvolnili prostor pro nové. Dokážeme-li smutek přežít a zpracovat, přeměňuje se na schopnost přijímat změny a přináší pocit vnitřního klidu.

Zásady stravování v podzimních měsících

Podzimní období podle tradiční čínské medicíny přináší energii sucha. Může se projevit na těle ve formě suché pokožky, dráždivého kašle, popraskaných rtů či pocitu nedostatku tekutin. Proto je ve stravě důležité upřednostňovat potraviny, které tělo zvlhčují, vyživují Yin a zároveň jemně zahřívají, aby připravili organismus na příchod chladnějších dnů.

Mezi základní zásady patrí
* upřednostňování teplých jídel - polévky, vývary, dušená zelenina a obilninové kaše. Tyto pokrmy podporují trávení a dodávají jemné teplo zevnitř
* zařazení zvlhčujících potravin - ovoce jako hrušky, jablka, fíky či hrozny, ale i ořechy a semena, která díky obsahu zdravých tuků pomáhají udržovat vlhkost v těle
* sezónní zelenina - dýně, mrkev, řepa, zelí či růžičková kapusta. Kořenová zelenina posiluje slezinu a dodává výživu na delší podzimní dny.
* ochucování jemně pikantním kořením - cibule, česnek, zázvor či skořice podporují činnost plic a posilují obrannou energii Qi
* vyhýbání se nadměrnému chladu a suchu v jídle - omezte syrové saláty, studené nápoje a příliš vysušující pokrmy jako smažená jídla či nadbytek kávy

Správně zvolená strava na podzim pomáhá nejen posílit plíce a tlusté střevo, ale také harmonizovat emoce a připravit tělo na zimu.

Potraviny vhodné pro podzim podle tradiční čínské medicíny

Podzimní jídelníček by měl být jednoduchý, výživný a jemně teplý. Upřednostňujeme sezónní suroviny, které podporují plíce, tlusté střevo a zároveň chrání tělo před vysušováním.

Ovoce
* hrušky
- zvlhčují plíce, zklidňují suchý kašel, osvěžují tělo
* jablka - harmonizují trávení, dodávají šťávy a udržují rovnováhu
* hrozny, fíky, datle - posilují Qi a Yin, dodávají jemnou sladkost
* persimony (hurmikaki) - výživné, chladivější ovoce vhodné zejména při nadměrném vnitřním teple

Zelenina
* kořenová zelenina - mrkev, řepa, celer, pastvina, petržel, sladké brambory vyživují a „uzemňují“
* dýně, cuketa, zelí, kapusta, růžičková kapusta - podporují slezinu a trávení, dodávají teplo a výživu
* cibule, česnek, pórek, ředkvička - s jemně pikantní chutí rozproudí Qi a posílí plíce

Obiloviny a luštěniny
* rýže, ječmen, proso, ovesné vločky
- lehce stravitelné obiloviny vhodné do kaší a polévek
* fazole, čočka, cizrna
- výživné, nejlépe v menších množstvích a důkladně uvařené

Ořechy, semena a oleje
* mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky
- dodávají vlhkost, posilují Qi a mozek
* sezamová semínka (černá i bílá)
- výborná pro zvlhčení pokožky a podporu střev
* sezamový a olivový olej
- v malém množství pomáhají při prevenci suchosti

Kořeniny a bylinky
* zázvor, skořice, hřebíček
- jemně zahřívají a podporují trávení
* med
- zvlhčuje hrdlo a zklidňuje suchý kašel
* bylinkové čaje
- například ze sladu, heřmánku či lípy, které zvlhčují a zklidňují

TCM_jesen1
Čemu se během podzimu vyhnout

Podzimní období je přirozeně spojeno se suchostí a ochlazováním. Abychom tyto vlivy nezesílovali, tradiční čínská medicína doporučuje omezit některé druhy potravin a způsobů stravování

* studená a syrová jídla - saláty přímo z chladničky, ledové nápoje či zmrzlina oslabují slezinu a trávení, které v tomto období potřebují jemné teplo

* příliš vysušující potraviny - nadbytek pražených jídel, chipsů či silně kořeněných pokrmů může ještě více prohloubit suchost a dráždit plíce

* nadměrná konzumace kávy a alkoholu - oba tyto nápoje mají vysušující účinek a oslabují Yin, který je na podzim důležité vyživovat

* těžká a mastná jídla - tučná masa, smažené pokrmy či nadměrné množství sýrů zatěžují tlusté střevo a mohou způsobit pocit tíhy či zácpy

* extrémně pikantní chutě - ačkoli jemná pikantnost podporuje plíce, nadměrné množství ostrého pepře může působit opačně a vysušovat sliznice

TCM_jesen2

Přínosy podzimního stravování podle TČM a příprava na zimu

Pokud se v podzimních měsících stravujeme v souladu se zásadami tradiční čínské medicíny, přináší to našemu tělu i mysli řadu benefitů. Vyživující a zvlhčující potraviny podporují plíce a tlusté střevo, čímž posilují naši imunitu a přirozenou obranyschopnost. Pravidelná konzumace teplých polévek, vývarů a dušených jídel zase pomáhá udržovat trávení v rovnováze a brání oslabení energie sleziny.

Podzimní stravování zároveň připravuje organismus na chladnější období – postupně se učíme přijímat výživnější, zahřáté pokrmy, které nám během zimy dodají dostatek tepla a vitality. Díky tomu vstupujeme do zimy s pocitem vnitřní síly, odolnosti a klidu.

Podzim je také časem, kdy se učíme pouštět staré věci, které nám už neslouží – ať už v oblasti jídla, životního stylu nebo myšlenek. Dopřejeme-li si kvalitní a vědomě zvolenou stravu, podpoříme nejen své fyzické zdraví, ale i psychickou pohodu a schopnost zvládat změny.

Správná výživa se tak stává naším každodenním lékem, který nás vede k rovnováze a připravuje tělo i mysl pro klidné a silné přežití zimních měsíců.