Jarní detoxikace organismu

Podle tradiční čínské medicíny je detoxikace a očista organismu spojena s odstraněním škodlivých látek a obnovou rovnováhy v těle. A právě jaro, je pro detoxikaci ideálním obdobím.

V teorii tradiční čínské medicíny existuje pět prvků: oheň, země, dřevo, voda a kov. Každý z nich je spojen s určitými orgány, ročními obdobími, emocemi, chutěmi, vůněmi, zvuky a může nám pomoci porozumět světu kolem nás a vžít se do něj. Více o tradiční čínské medicíně, o jejích kořenech a významu se dočtete i ZDE.


Jaro z pohledu tradiční čínské medicíny

Právě jaro je ideální čas pro nové začátky. Dny se prodlužují a slunce začíná být teplejší. Je to období expanze, kdy se po zimním spánku začíná všechno ve světě pohybovat a růst.
Prvkem jara, je podle TČM dřevo, které se pojí zejména s plodností a energií růstu. Typický pro toto období je i vítr, zelená barva či silnější emoce hněvu. Orgán, kterému se právě teď doporučuje věnovat zvýšená pozornost, jsou játra.


Role jater z hlediska TČM

Jednou z hlavních rolí jater v tradiční čínské medicíně je hladký tok Qi v našem těle. Možná si teď myslíte, že právě během jara naše játra pracuje na maximum. Ve skutečnosti jsou ale právě v tomto ročním období, nejvíce ovlivněna a zatížena hlavně větrem, který dokáže rozproudit energii jater a často je zodpovědný za její problémy.

Aby mohla Qi v těle hladce proudit, aniž by ji element větru nadměrně ovlivňoval, je vhodné zaměřit se na detoxikaci, očistu a odstranění toxinů z našeho těla. Největší aktivita jater je mezi 1-3 hodinou v noci. Pokud jsou vaše játra oslabená, je velká pravděpodobnost, že se právě v těchto časech budíte. Právě tehdy totiž játra pracují nejen na očišťování organismu, ale i na regeneraci sebe samé


Podpora jater během jara

Věděli jste, že právě játra, jsou jedním z nejdůležitějších orgánů pro obnovu a čištění těla? TČM nás učí, že když játra běží hladce, emocionální Qi bude také s lehkostí proudit celým tělem. Tak jak jí tedy pomoci?

1. OČISTA TĚLA

Po zimních svátečních hostinách, po večírcích či vydatných jídlech, je čas zregenerovat své tělo a zaměřit se nejen na trávení, ale i detoxikaci. Energie jater se vyznačuje zelenou barvou, která je také barvou jara. Mnohé zelené potraviny jako brokolice, fazole, hrášek, kapusta, salát, jsou rychle rostoucí potraviny, které mají vzestupnou expanzivní energii, která pomáhá našim játrům udržovat plynulý tok Qi. Podporou pro játra může být i kopřivová kúra, nebo aktuálně velmi populární ostropestřec mariánský.

Doporučujeme jednoduchá jídla, z pár surovin, které jsou navíc rychlé pro přípravu. Vyhýbejte se těžkým mastným jídlům, zpracovaným potravinám, omezte příliš sladká, horká či pálivá jídla a stimulanty jako káva nebo alkohol.

Pro zlepšení trávení a imunitního systému dáváme do pozornosti i naše MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab, které jsou v souladu s TČM. Obsahují až 14 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™ ze 36 druhů ovoce a zeleniny na podporu trávení a imunity. Kromě toho pomáhají při astmatu, alergiích, či senné rýmě. Je ideálním pomocníkem, který napravuje střevní mikroflóru po antibiotikách, nebo jiných lécích, které zatěžují játra a trávení.

blog-microbiome-therapy

 

Nezapomínejme ani na pohyb. Právě cvičení totiž podporuje hladký tok Qi. Nemusí to být nic příliš intenzivního, postačí i krátká procházka nebo lehké protahovací cvičení doma v obývacím pokoji.

2. OČISTA PROSTŘEDÍ

Tak, jak potřebujeme vyčistit své tělo, je nezbytné podívat se lépe i na prostředí, ve kterém žijeme. Právě toto období charakterizuje růst a nové začátky. Proto se říká, že bychom se měli zbavit nepotřebného a vítat nové. Úklid domácnosti a otevření oken čerstvému jarnímu vánku, je k nezaplacení.


Emoce a játra

Játra jsou velmi úzce spojena s emocemi a tou nejsilnější emocí je hněv. Když nejsme v souladu s tím, co děláme, a není nám dovoleno cítit růst a expanzi, cítíme se zaseknutí, energie jater se cítí zaseknutá.

Když se játra zasekne, zastaví naši jaterní Qi, která za běžných okolností hladce proudí celým naším tělem. Právě to vede k pocitům stresu, frustrace a hněvu, jakož i k fyzickým symptomům, jako je bolest krku, ramen, PMS, menstruační bolesti či trávicí problémy.
Jako při všech emocích, i hněv je v životě naprosto přirozený a je normálně cítit ho. Pro naše fyzické i mentální zdraví však není dobré zadržovat ho v sobě. Takový hněv totiž neškodí nikomu jinému, jen nám.

Jelikož je jaro obdobím jater, dopřejte si prostor, zamyslete se nad tím, co ve vás vyvolává hněv, zda je tato emoce pro vás stále důležitá a zda není čas, pustit ji dál. Možná se právě takto uleví nejen vašim játrům, ale i trávení a ostatním problémům, které nás někdy umí pořádně potrápit.

 

Zdroje

https://www.rebalancetcm.com/spring-and-chinese-medicine-how-to-enhance-your-health/

https://www.chrysalistcm.com/blog/2020/9/4/spring-liver

https://clinic.acumedic.com/4-ways-to-transition-from-winter-to-spring/

https://jscm.uk/wellbeing/flow-with-the-spring-season/