Trávení a imunita - 2. část

V současnosti se mnoho z nás uchyluje ik alternativnějším způsobům podpory svého těla. Ať už jde o trávení, imunitu nebo mnoho dalších nepříjemností, které nás mohou trápit.
Právě proto jsme se rozhodli rozebrat toto téma iz hlediska tradiční čínské medicíny. Co to ale ta tradiční čínská medicína je, jaké je její podstata a jak nám může pomoci při problémech, například is trávením? Dozvíte se v článku.

Základní myšlenka tradiční čínské medicíny

Tradiční čínská medicína, ve zkratce TCM, je komplexní systém zdravotní péče, která zahrnuje různé terapeutické postupy, jako bylinná medicína, akupunktura, masáže či cvičení (např. tai chi, qi gong). TCM se zakládá na tradičních filozofických a energetických principech, jako jsou jin a jang, čchi (životní energie) a pět elementů.

TCM je rozšířena zejména v Číně a v jiných asijských zemích, ale v posledních letech se stává stále populárnější i ve světě. Zatímco západní medicína má tendenci řešit různé zdravotní problémy velmi logicky a konkrétně, TCM se snaží dosáhnout v těle rovnováhy a harmonie. Na pacienta se TCM dívá jako na celek, zahrnující nejen fyzické, ale i emocionální, mentální a sociální aspekty zdraví. Používá se k prevenci, diagnostice a léčbě onemocnění či jiných nežádoucích stavů. Celkovým cílem je odstranit příčinu onemocnění, ne jen jeho symptomy.

,,Tradiční čínská medicína vnímá lidské tělo jako takový malý vesmír, kde jsou všechny jeho části vzájemně propojeny a ovlivňují se navzájem.“

Hlavní principy TCM zahrnují:

* Jin a Jang:
TCM je založena na konceptu jin a jang, které představují dvě protikladné, ale vzájemně propojené síly. Neexistují izolovaně, ale naopak, vzájemně se ovlivňují a přeměňují. Rovnováha mezi jin a jang je nezbytná pro zachování zdraví.

* Čchi (Qi):
Čchi je životní energie, která cirkuluje v těle, neustále se pohybuje a mění. Různé dráhy nebo meridiány jsou procházky pro čchi a jeho volný tok, je klíčem k zachování zdraví a pohody. Právě léčba z pohledu TCM, se často zaměřuje na způsoby podpory a udržení toku čchi.

* 5 elementů:
V TCM se používá koncept pěti elementů, mezi které patří dřevo, oheň, země, kov a voda. Tyto elementy symbolizují energetické kvality které jsou propojeny s různými orgány či tkáněmi v těle, s ročními obdobími, barvami, chutěmi as přírodou jako takovou.

Základní charakteristika jednotlivých elementů

DŘEVO ():  je spojeno s energií růstu, expanze a plodnosti. V těle jsou mu přiřazeny orgány jako játra a žlučník. Kontroluje a reguluje se klidem.
OHEŇ (Huǒ): symbolizuje teplo, světlo a aktivitu. Orgány jsou srdce a tenké střevo. Oheň je spojen s vášní, emocemi a komunikací.
ZEM (): představuje stabilitu, rovnováhu a podporu. Orgány jsou žaludek a slezina. Je spojena se zrodem nového života, s úpravou potravy a tekutin.
KOV (Jīn): představuje čistotu, síly a koncentraci. Jsou mu přiřazeny orgány jako plíce a tlusté střevo. Kontroluje se nádechem a výdechem.
VODA (Shuǐ): symbolizuje tok a schopnost přizpůsobit se. Orgány jsou ledviny a močový měchýř. Je spojena s vnímáním a rovnováhou tekutin v těle.

Vztahy mezi elementy jsou v TCM kvůli správné diagnostice a léčbě, opravdu velmi důležité. Nerovnováha mezi nimi, se vnímá jako příčina nemoci.

* orgány a jejich funkce:
TCM klade skutečně velký důraz na orgány a jejich vzájemné vztahy, ne jen z hlediska fyzických funkcí. Stejně důležité jsou i emocionální či mentální aspekty související s jednotlivými orgány.

* využívání bylin a akupunktura
TCM využívá bylinky, rostliny, a přírodní látky, pro obnovu rovnováhy v těle. Kromě toho je důležité i využití akupunktury, která stimuluje specifické body na meridiánech, s cílem regulovat tok čchi.
 

Podpora trávení a imunity v tradiční čínské medicíně

V TCM, je podpora trávení a imunity považována za klíčový aspekt udržování celkového zdraví. Zde jsou některé principy a postupy, které TCM uplatňuje v oblasti podpory trávení a imunity.

* zásady správné výživy
Pro TCM je rovnováha ve stravě extrémně důležitá. Potraviny jsou považovány za teplé nebo studené, kyselé nebo sladké, a mohou ovlivnit rovnováhu tepla a chladu v těle. V případě problémů s trávením se doporučuje konzumace teplejších potravin, které mají schopnost tělo energeticky zahřát a zvýšit tak látkovou výměnu.
Mezi tyto potraviny patří například. obiloviny - pohanka, ječmen, kuskus, některé druhy ovoce – hrozny, meruňky, broskve, maso – kuřecí, hovězí, koření a byliny – skořice, kardamon, koriandr, chilli, zázvor, kurkuma.

* masáže a akupunktura
Ke stimulaci bodů, které jsou spojeny s trávením a posílením trávicích funkcí, se v TCM používají masáže a akupunktura. Masáže dokonce pomáhají uvolnit napětí v oblasti břicha a zlepšit krevní oběh.

* emocionální stav
Emoce jsou v TCM považovány za důležitý faktor, ovlivňující trávení a imunitu. Stres a napětí mohou mít nepříznivý vliv na trávicí systém. Techniky, jako jsou tai chi a qi gong, mohou pomoci udržovat psychickou a emocionální rovnováhu.

* podpora imunity
Již v první části této mini série, jsme si řekli, jak moc souvisí zdravé trávení právě s imunitou.
TCM posiluje imunitní systém pomocí bylin, které mají tzv. tonizující vlastnosti. Mezi nejznámější patří např. kořen kopřivy, ženšen, nebo houba Reishi.

Na podporu zdravého trávení a imunitního systému by se rozhodně nemělo zapomínat. Naše probiotika MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab jsou plné látek, které jsou v souladu s TCM. Obsahují až 14 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™  ze 36 druhů ovoce a zeleniny na podporu trávení a imunity. Kromě toho pomáhají při astmatu, alergiích, či senné rýmě. Je ideálním pomocníkem, který napravuje střevní mikroflóru po antibiotikách nebo jiných lécích, které zatěžují trávení.

blog-travenie3

MICROBIOME THERAPY navíc získal velmi významné ocenění, v prestižním The Beauty Shortlist Awards. Stali jsme se vítězem v kategorii BEST PRODUCT FOR MICROBIOME HEALTH (nejlepší produkt za střevní mikrobiom), čímž jsme se zařadili mezi světovou špičku. Jde o ocenění, které je známo svou transparentností a je ostře sledováno odborníky z odvětví, novináři, či ostatními beauty nadšenci a spotřebiteli. Ocenění uděluje každý rok nezávislá mezinárodní porota, působící v Evropě, ve Spojeném království, v Americe a v Austrálii.

blog-travenie2

 

Orgán měsíce podle TCM

Podle TCM můžeme organismus podporovat i tím, že věnujeme zvýšenou pozornost orgánům, které jsou v daném ročním období, v daném měsíci nebo v určité části dne, nejvíce oslabené a vytížené.

V březnu začíná období jara, příroda se probouzí a element vody, střídá element dřeva. Orgánem, který nyní vyžaduje naši největší pozornost, je žlučník. 
Žlučník přímo spolupracuje s játry a jeho hlavní funkcí je koncentrování žluči, která pomáhá při trávení a podporuje činnost sleziny a žaludku. Kromě toho má žlučník vliv také na kvalitu spánku. Jeho největší aktivita je od 23:00 do 01:00 hodin. Aby jeho energie nebyla rozptýlená a aby mohl správně pracovat, v té době bychom už měli odpočívat. Pokud trpíte onemocněním žlučníku, právě v této době vás mohou trápit bolesti.

Pokud má náš žlučník vyrovnané čchi, jsme méně citliví na stres a zvládáme ho lépe. Naopak jeho oslabení se kromě trávicích problémů projevuje i na emocionální úrovni – úzkosti, neschopnost rozhodovat se, poruchy spánku, noční můry atp. Žlučníku navíc ubližují emoce, jako nevyjádřený hněv, frustrace, nenávist či žárlivost.

Pokud jde o stravování, právě v období začínajícího jara, je vhodné upřednostňovat teplá jídla a konzumovat potraviny, které začínají růst – řeřicha, špenát, různé klíčky. Vzhledem k tomu, že element dřeva, je spojen s kyselou chutí, je doporučeno přidat do jídelníčku fermentované potraviny jako nakládaná zelenina či kysané zelí. Výborné jsou i obiloviny – bulgur, kuskus, rýže či špalda. Mezi další potraviny, které mohou podpořit funkci žlučníku patří také brambory, citrony, sójové boby, ale i bylinky jako kurkuma či čekanka. Nezapomínejme ani na čajové směsi a různé tinktury, které mohou pozitivně ovlivnit naše trávení a podpořit tvorbu žluči.

Jak vidíte, pohled tradiční čínské medicíny na tělo a jeho stav je velmi zajímavý a komplexní. TCM je nám srdci blízká a věříme, že se i prostřednictvím těchto článků odhodláte vyzkoušet možná něco nového.

 

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000828/

https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_Chinese_medicine

https://www.webmd.com/balance/what-is-traditional-chinese-medicine

https://www.nirvananaturopathics.com/blog/traditional-chinese-organ-body-clock

https://www.eastnd.ca/blog/chinese-organ-clock-why-timing-matters