Nejlepší anti-aging pro vaši pleť? Jednoznačně antioxidanty!

Nemýlíme se, řekneme-li že krásná, pružná, svěží pokožka bez vrásek, je snem nejedné z nás. Jak ale pokožku udržet dlouhodobě v co lze nejlepším stavu a jak ji ochránit před předčasným stárnutím a vnějšími vlivy, které ovlivňují její kvalitu?
Jednou z odpovědí, je rozhodně zařazení antioxidantů. Co to ale ty antioxidanty jsou a jak nám pomáhají?

Co jsou antioxidanty

Nechceme přinášet složité poučky, ani chemické vzorce, takže zjednodušeně řečeno, antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mají nevyvážený počet elektronů a jsou schopny reagovat se zdravými buněčnými strukturami, což vede k jejich poškození. Tento proces se nazývá oxidační stres a může mít škodlivé účinky na buňky a tkáně v těle, včetně kůže. Právě antioxidanty zachycují a neutralizují volné radikály, čímž zabraňují v poškozování buněk.

Vliv volných radikálů na stárnutí pleti

Proces stárnutí pleti je komplexním jevem ovlivněným několika faktory, včetně genetických predispozic, životního stylu a vnějších vlivů. Jedním z hlavních mechanismů, které přispívají ke stárnutí pleti, je tvorba a účinky volných radikálů.
Je několik způsobů, jak volné radikály přispívají k procesu stárnutí pleti

  1. poškození kolagenových a elastinových vláken
    Kolagen a elastin jsou dva hlavní proteiny, zodpovědné za pevnost a elasticitu pokožky. Působení volných radikálů tyto proteiny poškozuje, což vede ke ztrátě elasticity a pevnosti pleti, vznikají vrásky a pokožka začíná ochabovat.
  2. oxidace lipidů
    Volné radikály také mohou oxidovat lipidové molekuly v buněčných membránách, čímž se poškozuje struktura buněk a oslabují se jejich funkce. To vede ke ztrátám hydratace a ochranných funkcí pleti.
  3. aktivace enzymů, degradujících kolagen
    Volné radikály také dokáží aktivovat enzymy zvané matrix metaloproteinázy (MMP), které jsou zodpovědné za degradaci kolagenu. Tento proces vede ke snížení množství kolagenu v pokožce a ke vzniku vrásek.
  4. volné radikály a vnější faktory (slunce, ovzduší)
    V současnosti už je v dispozici mnoho studií, které potvrzují, jak moc stárnutí ovlivňují faktory jako sluneční záření či znečištění.
    Kombinace slunečního záření a znečištění může vést ke zvýšené tvorbě volných radikálů a zhoršit škodlivé účinky na pokožku. Je proto extrémně důležité, chránit pleť před těmito vlivy, prostřednictvím UV ochrany, důkladného čištění pleti a také používáním antioxidantů.

Role antioxidantů v pleťové péči

Tím, že antioxidanty pomáhají chránit pokožku před škodlivými účinky volných radikálů, hrají skutečně důležitou roli v péči o pleť. O jejich schopnosti neutralizovat volné radikály už víme, ale jaké další účinky mají a jaké typy antioxidantů známe?

* vitamín C
Jedná se o silný antioxidant, který nejenže chrání pokožku před oxidačním stresem, ale také podporuje tvorbu kolagenu, což zlepšuje pevnost a elasticitu pleti. Pomáhá také vyrovnat tón pleti a snižovat příznaky pigmentace.

* vitamín E
Vitamin E je další důležitý antioxidant, který chrání buňky před poškozením a hydratuje pokožku. Je to účinný hydratační prostředek, který může pomoci zmírnit suchou a podrážděnou pokožku.

* vitamín A
Známe ho také jako retinol. Pomáhá zlepšovat texturu pleti, stimuluje buněčnou obnovu a redukuje příznaky stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky.

* polyfenoly
Jsou antioxidanty, které se nacházejí v různých potravinách, jako jsou ovoce, zelenina, čaj a červené víno. Mají silné protizánětlivé a ochranné účinky, které mohou pomoci chránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením a jinými vnějšími faktory.

* koenzym Q10
Jedná se o antioxidant, který je přirozeně přítomen v kůži a pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a podporuje jejich energetický metabolismus. Jeho přítomnost může pomoci zlepšit vzhled pleti a zmírnit příznaky stárnutí

Všechny tyto antioxidanty, jsou velmi často součástí sér či krémů, které doporučujeme zařadit do své skincare rutiny.

Mezi naše nejoblíbenější, rozhodně patří Secret Veil kolagenová mlha s platinou a vitaminem C č.8 od značky YAGE. Jedná se o jemný hydratační sprej, který vyrovnává tón pleti, rozjasňuje ji a dokonale připravuje na nanášení make-upu. Je obohacena o vysoce účinné přírodní výtažky, které rozjasňují pleť, mají účinky proti stárnutí a zabraňují vzniku pigmentových skvrn. Tato směs aktivuje obnovu buněk, podporuje tvorbu vlastního kolagenu, dodává pleti hydrataci a má celkový antioxidační účinek.

8-YAGE-Secret-Veil

Dalším zázrakem od YAGE, je liftingové serum s kolagenem a peptidy Hello Beautiful č.5. Toto sérum využívá jen rostlinné buňky, které zvyšují elasticitu, odolnost, pevnost a dodávají pleti mladistvý vzhled. Obsahuje zelený čaj, kopřivu, červené řasy a přesličku, které jsou bohaté na antioxidanty a dodají pleti extra dávku vitamínů, minerálů a hydrataci. Současně nabudí i samotnou regeneraci buněk.

Oblastí, na kterou se v souvislosti se stárnutím velmi často zapomíná, jsou rty. Pokožka rtů je velmi tenká a náchylná. Není třeba proto zapomínat na její ochranu. Ideálním řešením je noční Lipnights Overnight Lip Mask od RMS Beauty. Kromě výživného bambuckého másla, maska obsahuje peptidy, extrakt z granátového jablka a olej ze semen švestky kakadu, který je bohatý na vitamin C. Výsledkem je intenzivní 24-hodinová hydratace, antioxidační ochrana a obnova kožní bariéry. Rty jsou jemnější, hladší a vypadají zdravěji. 

Antioxidanty-blog2


Antioxidanty jako součást jídelníčku

Pro krásnou pleť, ale také pro celkové zdraví organismu, je důležité zahrnovat do svého jídelníčku i potraviny, které jsou bohaté na antioxidanty.
Bohatým zdrojem je například ovoce (citrusy, borůvky, maliny, jahody), zelenina (špenát, kapusta, salát), ořechy, ryby, zelený čaj, olivový olej či skořice.

Skvělým řešením pro doplnění antioxidantů jsou také doplňky výživy. My jednoznačně doporučujeme HAPPY SKIN THERAPY od Organic Oasis Lab. Jedná se o unikátní přírodní směs 16 aktivních složek a 3 patentovaných látek pro zdravou a krásnou pleť. Klíčovými složkami produktu jsou 3 patentované látky: ceramidy CERAMOSIDES™, koncentrovaná směs polyfenolů Oxxynea®  a patentovaná kyselina hyaluronová HAPLEX®

Právě v souvislosti s antioxidanty, je důležitá Oxxynea. Oxxynea® je směs 125 polyfenolů rostlinného původu, které zabezpečují až 24 hodinovou dávku antioxidantů, díky kterým dochází k minimalizaci oxidačního stresu, který způsobuje předčasné stárnutí pleti. Polyfenoly působí především antioxidačně, ale kůži také chrání před řadou negativních vnějších stimulů, které mohou mít za následek její stárnutí s projevy jako jsou vrásky, unavený vzhled, nejednotný barevný tón pleti, ztráta pružnosti a ochabnutí pleti.

Antioxidanty-blog4


Antioxidanty fenolického charakteru navíc viditelně zlepšují poškození pleti a posilují vlastní obranný systém pleti. Ta je díky tomu odolnější, zdravější a může vypadat skvěle.

Oxxynea® obsahuje extrakt z hroznu, oliv, granátového jablka, zeleného čaje, extrakt z citronovníku pomerančového, grapefruitu a borůvek.

 

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

https://www.paulaschoice-eu.com/5-reasons-choose-antioxidants

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776015/

https://www.fytexia.com/en/health-areas/immunity-antioxidant-homeostasis/polyphenol-concentrate-oxxynea/