Vážení klienti, vzhledem k vysokým teplotám může dojít ke znehodnocení nebo poškození zboží, a proto doporučujeme objednávat zboží domů nebo na výdejní místa, nikoli do Z Boxů a Balíkomatů. Za případné škody v těchto případech nepřebíráme odpovědnost. Děkujeme za pochopení.

Trávení a imunita - 1. část

Jak říká známý gastroenterolog Dr. Michael Camilleri: ,,Zdravý trávicí systém je základem celkového zdraví člověka. Je to místo, kde se zpracovává a absorbuje mnoho důležitých živin, které tělo potřebuje pro správné fungování.“

Je množství zdravotnických studií, které se s tímto názorem ztotožňují.

Tak jak to s tím trávením vlastně je? Opravdu trávení a imunita spolu souvisí? Ovlivňují stresové faktory imunitu člověka? I na tyto otázky naleznete odpovědi v tomto článku.


Trávení a imunitní systém

Trávení a imunitní systém jsou úzce propojeny, a jejich vzájemný vztah hraje klíčovou roli v udržování celkového zdraví organismu. Péče o trávicí systém, správné stravovací návyky a udržování rovnováhy v mikrobiomu mohou výrazně přispět k celkovému zdraví a odolnosti organismu vůči chorobám.

1. Význam trávení pro imunitu

Pro někoho bude možná překvapením, že právě trávení hraje v posilování imunity, velmi důležitou roli. 

* přísun živin: Správné trávení je nezbytné pro zpracování potravy a zajištění dostatečného přísunu živin. Vitamíny, minerály, bílkoviny a další živiny z potravin, jsou totiž nezbytné pro optimální fungování imunitního systému.

* podpora zdravého mikrobiomu: Mikrobiom představuje komplexní ekosystém mikroorganismů, který obývá trávicí trakt. Tyto mikroorganismy hrají klíčovou roli v regulaci imunitní odpovědi a v ochraně před patogeny.

* bariéra proti patogenům: Sliznice trávicího systému slouží jako bariéra, která brání vstupu škodlivých mikroorganismů a toxinů do těla. V případě narušení této bariéry, mohou mikrobiomové komunity rychle reagovat a chránit organismus před infekcemi.

* přísun energie: Přísun energie z potravin, pomáhá udržovat optimální činnost imunitního systému. Nedostatek živin nebo energetický deficit mohou oslabit obranný systém těla.

* toxiny a odpadní látky: Správné fungování trávicího systému, zahrnuje efektivní odstraňování odpadních látek a toxinů z těla. Tím se minimalizuje zátěž na imunitní systém a zabraňuje se potenciálním zdravotním problémům.

* imunitní odpověď na potravu: Imunitní systém může reagovat na látky obsažené v potravě, čímž přispívá k celkové obraně organismu. Některé potraviny mohou obsahovat látky s protizánětlivými nebo imuno-modulačními vlastnostmi.


2. Probiotika a jejich role

Pro zdravé trávení a podporu imunity jsou velmi důležitá i probiotika. Když se totiž probiotika konzumují v dostatečném množství, mohou poskytovat řadu zdravotních výhod. Tyto prospěšné mikroorganismy, nejčastěji bakterie, jsou běžně známé jako „přátelské“ bakterie a jsou často používány k podpoře zdravého mikrobiomu v trávicím systému.

Kromě podpory zdravého mikrobiomu, dokáží zapracovat i na podpoře a posílení imunitního systému. Právě probiotika totiž stimulují imunitní systém a zlepšují jeho schopnost reagovat na infekce a nemoci.
Zároveň podporují tvorbu protilátek, jako jsou imunoglobuliny, které mohou neutralizovat a odstraňovat škodlivé mikroorganismy.

Ne vždy však dokážeme dostatečné množství a druhy probiotických kmenů přijmout v potravině. Proto zde máme náš oblíbený doplněk výživy MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab. Při výrobě jsme kladli důraz a na to, aby tento doplněk výživy obsahoval jen ty nejúčinnější probiotické kmeny, které podpoří trávení a imunitu zároveň.
MICROBIOME THERAPY obsahuje až 14 cílených živých probiotických kmenů, včetně prebiotik a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™ ze 36 druhů ovoce a zeleniny na podporu trávení, imunity a proti alergiím.
Je ideálním pomocníkem, který napravuje střevní mikroflóru po antibiotikách nebo jiných lécích, které zatěžují trávení.

Chcete-li podpořit trávení a imunitu svých dětí, Organic Oasis Lab myslel i na ně. PROBIO KIDS THERAPY je jemný prášek s jahodovou příchutí, který obsahuje 8 cílených živých probiotických kmenů pro děti, včetně prebiotik a patentované vlákniny Lynside® s obsahem betaglukanu na podporu imunity, růstu, dobrého trávení a prevence zubního kazu.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_4

3. Vliv stresu na imunitu a trávení

Imunitní a trávicí systém jsou vzájemně propojeny, proto jakýkoli vliv na jeden systém může ovlivnit i druhý. Osoba se stresem může mít náchylnost k trávicím problémům, které jsou spojeny se zhoršenou imunitou a naopak.
Stresem se zvyšuje produkce kortizolu, který dokáže potlačovat imunitní systém a snižovat jeho schopnost efektivně reagovat na infekce. S oslabeným imunitním systémem, může tělo snáze podlehnout zánětlivým onemocněním, které spouští chronický stres.
Dále stres může ovlivnit schopnost těla absorbovat živiny z potravy, což může vést k nedostatku živin. Cítíme se unavení a bez energie.

Řešením může být minimalizovat, nebo ještě lépe odstranit všechny stresové faktory. V praxi ale víme, že občas je to téměř nemožné. Můžeme si ale dopomoci cvičením, správným stravováním, dechovými cvičeními, nebo i doplňky výživy.

Jedním z nich je také ANTI STRESS THERAPY od Organic Oasis Lab, který obsahuje jedinečnou přírodní směs 7 aktivních složek, včetně 2 patentovaných látek pro podporu psychiky, snížení únavy, vyčerpání, stabilizování hormonální rovnováhy a dobrý spánek. Klíčovými složkami produktu jsou 2 patentované látky SERENZO™a  Ashwagandha KSM-66®, dále vitamíny skupiny B spolu s přírodním hořčíkem.

Ve stresovém období, doporučujeme právě kombinaci MICROBIOME THERAPY a ANTI STRESS THERAPY.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_2


4. Hydratace a její vliv

Přímý vliv na správné trávení, odbourávání toxinů a samozřejmě i na imunitu, má pitný režim.

Dokola omílané, ale opravdu velmi důležité téma. 
Kromě výše zmíněného, je dostatečný pitný režim důležitý pro hydrataci buněk, transport živin, pro regulaci tělesné teploty, pro zlepšování kognitivních funkcí a mnohem jiného.

Právě nedostatečná hydratace buněk, se často projevuje také na kvalitě naší pokožky. Dehydrovaná pokožka je mdlá, suchá, často má šedavý tón a je citlivější na vnější vlivy. Kromě opravdu poctivého pitného režimu doporučujeme zařadit také naše HAPPY SKIN THERAPY od Organic Oasis Lab.
Právě HAPPY SKIN obsahuje směs 16 aktivních složek a 3 patentovaných látek pro zdravou a krásnou pleť. Klíčovými složkami produktu jsou 3 patentované látky, jejichž účinek byl prokázán vědeckými studiemi. První jsou ceramidy CERAMOSIDES™, druhou koncentrovaná směs polyfenolů Oxxynea® a třetí patentovaná kyselina hyalurónová HAPLEX®. Výsledkem pravidelného užívání je pružná, hydratovaná pokožka, zklidnění ekzémů, minimalizování pórů či viditelně omlazenější pokožka.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_3


5. Opatření na podporu zdravého trávení a imunity

Pokud vás trápí oslabená imunita či zhoršené trávení, je mnoho způsobů, jak si pomoci prakticky okamžitě.

* úprava stravy: Jelikož nám pomalu, ale jistě začíná jaro, přístup k čerstvým potravinám bude opět o trochu snazší. Důležité je vybírat potraviny, které jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Důležité je ovoce, zelenina, jakož i potraviny bohaté na vlákninu (vločky, ořechy), fermentované potraviny, potraviny bohaté na železo (hovězí maso, drůbež, ryby)...

* pravidelný spánek: Kvalitní a pravidelný spánek je neméně důležitý, než zdravá strava. Právě během něj, probíhá v těle mnoho procesů, které pozitivně ovlivňují naše celkové zdraví.

* kvalitní doplňky výživy: Právě v tomto jarním období, plném chřipek a jarních alergií, dostává naše imunita zabrat. V naší nabídce výživových doplňků od Organic Oasis Lab si jistě najdete to pravé pro sebe.

* cvičení a dýchací techniky: Právě dýchací techniky, dokáží trávení ovlivnit více, než si dokážeme představit. Doporučujeme proto dechová cvičení zařadit do svého života. Skvělá je také kniha od Jamesa Nestora s názvem DECH. Prináša mnoho nových informácií a niekoľko aha momentov. Přináší mnoho nových informací a několik aha momentů. Stejně pozitivně dokáže trávení ovlivnit například i cvičení jógy a mnoho jiného.

Samozřejmě máme v současnosti k dispozici i mnoho alternativních možností, jak lze trávení a imunitu posilovat. Jednou z nich, je i pohled tradiční čínské medicíny, o které si více povíme ve 2. části tohoto článku. 

Zdroje

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-brain-gut-connection

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/your-digestive-system-5-ways-to-support-gut-health

https://www.kaizengastrocare.com/the-role-of-a-gastroenterologist-in-maintaining-your-gut-health/

https://www.medicoverhospitals.in/articles/gut-health-and-beyond-the-role-of-gastroenterology-in-overall-well-being

https://www.uclahealth.org/news/want-to-boost-immunity-look-to-the-gut